Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovy hrozby nefungují? Erdogan amerického pastora kvůli stíhačkám F-35 nepropustí

F-35 Joint Strike Fighter
F-35 Joint Strike Fighter
Foto: www.army.mil

Ankara - Vztahy USA-Turecko jsou opět na bodu mrazu. Prezident Donald Trump ve čtvrtek pohrozil Ankaře sankcemi, pokud nepropustí zadržovaného amerického pastora. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však ustoupit nehodlá.

"Když budeme čelit sankcím, neustoupíme ani o krok," prohlásil Erdogan podle televizní stanice Habertürk. "Neměli by zapomínat, že ztratí upřímného partnera," dodal.

Také pohrozil, že se Ankara obrátí na mezinárodní arbitráž, pokud USA zablokují prodej stíhaček F-35 do Turecka, a varoval, že Ankara si může obstarat jiné letouny od jiného dodavatele.

Pastor Andrew Brunson byl tento týden přemístěn do domácího vězení, po 21 měsících v turecké vazební věznici. V Turecku působil více než dvě desetiletí. Podezřelý je ze špionáže, podpory terorismu a z kontaktů na hnutí Fethullaha Gülena, za což mu hrozí v případě usvědčení až 35 let ve vězení. Obvinění odmítá.

Před Trumpem už viceprezident Mike Pence varoval, že Spojené státy uvalí na Turecko sankce, pokud Ankara nepropustí pastora zadržovaného od roku 2016. Pence na třídenní konferenci o náboženské svobodě v USA prohlásil, že Washington uplatní proti Ankaře "tvrdé ekonomické sankce".

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Donald Trump Turecko F-35 Joint Strike Fighter

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy