Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svržený Mugabe před volbami podpořil opozici, vlastní stranu tvrdě kritizuje

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Zimbabwe bude v pondělí volit hlavu. Loni svržený prezident Robert Mugabe (94) dnes oznámil, že nepodpoří kandidáta své domovské vládnoucí strany ZANU-PF.

Mugabeho vystoupení před novináři v předvečer voleb bylo velice nečekané. Několikrát zaútočil na lidi, kteří ho podle něj ilegálně sesadili z prezidentského křesla. Mezi ně počítá i svého nástupce, prozatímního prezidenta Emmersona Mnangagwu.

"Nemůžu hlasovat pro ty, kteří mě trýznili. Nemůžu hlasovat pro ZANU-PF," sdělil Mugabe. Žádného z Mnangagwových protikandidátů přímo nepodpořil, jmenovitě však zmínil hlavního opozičního lídra Nelsona Chamisu a popřál mu hodně štěstí.

O post prezidenta se uchází přes 20 kandidátů. Největšími favority jsou Mnangagwa a Chamisa. Pokud žádný z kandidátů nezíská přes polovinu všech platných hlasů, uskuteční se 8. září druhé kolo.

Témata:  Robert Mugabe Zimbabwe

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy