Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tank T-14 Armata? Ruská armáda o "senzační novinku" nestojí

Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu  | foto: Alexabdr Smirnov
Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu | foto: Alexabdr Smirnov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Tank T-14 Armata se poprvé představil v roce 2015 na vojenské přehlídce na moskevském Rudém náměstí. Střední tank měl podle původních plánů rozšířit výzbroj ruských jednotek už letos. Teď se ovšem zdá o "senzační novinku" není zájem.

"Proč bychom měli Armatami vyzbrojit armádu, stačí nám tank T-72," prohlásil podle listu Kommersant místopředseda ruské vlády Jurij Borisov, který má v kabinetu premiéra Dmitrije Medveděva na starosti armádní výzbroj.

"Tanky T-72 mají vynikající pověst, cenou, účinností i kvalitou značně převyšují americké tanky Abrams nebo německé Leopardy," konstatoval vicepremiér.

Ruská armáda ve větším množství nenakoupí ani nová kolová bojová vozidla pěchoty Bumerang. "Nijak zvlášť je nepotřebujeme, ve srovnání s dosavadními jsou drahá," řekl Borisov.

Ruská armáda podle Kommersantu uzavřela první kontrakt na dodávku stovky tanků Armata v roce 2016. Loni ruská státní zbrojní firma Rostěch oznámila, že masová výroba nových tanků začne oproti plánům o rok později, tedy v roce 2019. Cena za kus se má pohybovat kolem 250 milionů rublů (88 milionů korun). Tržní cena tanku T-72 je kolem 70 milionů rublů.

Témata:  tank T-14 Armata Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy