Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské cyklisty v Tádžikistánu povraždili islamisté, byly objeveny zkrvavené sekyry

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Dušanbe - Nedělní brutální útok na skupinu západních cyklistů v Tádžikistánu zorganizovala podle úřadů zakázaná Islámská strana obrody. Její vůdce prodělal výcvik v Íránu.

Tádžická policie dnes oznámila, že v automobilu, kterým útočníci na skupinu zaútočili, byly nalezeny nože a zkrvavené sekyry. Při zátahu proti pachatelům bylo pět osob zastřeleno, vůdce bandy Husejn Abdusamadov byl ale dopaden živý. Inspirátorem útoku byl podle vyšetřovatelů aktivní člen Islámské strany obrody Nosirchudža Ubajdov, na něhož byl v roce 2015 vydán mezinárodní zatykač. Abdusamadov v letech 2014-2015 podstoupil teroristický výcvik v Íránu, uvedla policie.

Džafariddín Jusufov, který řídil automobil útočící na cyklisty, byl při přestřelce s policií zabit, uvedla tádžická agentura Avesta. Za podporu útočníků a spolupráci s nimi byly zadrženy čtyři další osoby.

V pondělí se k zodpovědnosti za útok přihlásil Islámský stát (IS). Ten se často hlásí k odpovědnosti za útoky po celém světě. Vyšetřovatelé však mnohdy konstatují, že o napojení pachatelů na IS neexistuje žádný důkaz.

Islámská strana obrody sdružovala aktivisty tádžické islamistické opozice, která bojovala proti režimu prezidenta Imomaliho Rachmona během občanské války v letech 1992-1997. Po dojednání příměří získala řada opozičních vůdců vysoké funkce ve státních strukturách. Rachmonův režim se ale postupně bývalých islamistických soků ve vysokých úřadech zbavoval a v roce 2015 byla strana úředně rozpuštěna. Ústavní změny odhlasované o rok později pak formování náboženských politických stran zakázaly.

Témata:  Tádžikistán terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy