Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Autobus v Afghánistánu zničila nastražená, mezi mrtvými jsou ženy a děti

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Taliban - Autobus v západoafghánské provincii Faráh najel na výbušninu nastraženou u silnice. Zahynulo nejméně 11 lidí a dalších 30 osob utrpělo zranění. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření ale padá na Tálibán.

"Šlo o minu, kterou Tálibán nastražil proti příslušníkům bezpečnostních sil. Mina ale místo toho explodovala při průjezdu autobusu s civilními pasažéry," řekl agentuře AFP mluvčí provinční policie Muhibulláh Muhíb.

Letos na jaře se bojovníci Tálibánu znovu pokusili dobýt město Faráh, které je metropolí stejnojmenné provincie, přičemž obsadili řadu kontrolních stanovišť na jeho předměstí. Afghánské armádě se nakonec s pomocí amerických sil podařilo povstalecký útok odrazit.

Autobus, který byl dnes zasažen explozí, směřoval z provincie Herát do afghánské metropole Kábulu. Mezi mrtvými jsou i ženy a děti. Cestující pocházeli pravděpodobně převážně z etnické menšiny Hazárů, kteří se hlásí k šíitské větvi islámu, zatímco většina Afghánců vyznává sunnitský islám. 

Ve východoafghánském Dželálábádu dnes skupina ozbrojenců zaútočila na oblast s obchody a kancelářemi místní vlády. Z místa byla slyšet série explozí, po níž následovala střelba, uvedla agentura Reuters. Podle představitele provinční rady se útok patrně soustředil na sídlo úřadu pro záležitosti uprchlíků. 

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy