Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko chce po Rusku omezení vojenských aktivit na Kurilách

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Do Moskvy dnes přicestoval japonský ministr obrany Icunori Onodera. Požádal ruskou stranu přijmout "zvláštní opatření" ohledně skutečnosti, že Rusko posiluje svůj vojenský potenciál a vojenské aktivity na čtyřech ostrovech v Jižních Kurilách, na které si činí nároky také Japonsko.

Japonsko a Rusko se přou o jižní část Kuril od roku 1945. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Z ostrovů bylo tehdy vystěhováno 17.000 Japonců, kteří odešli na nedaleký ostrov Hokkaidó. Tokio, které bylo ve válce poraženo, ruskou svrchovanost nad jižními Kurilami neuznává. Dlouhé hledání kompromisu zatím výsledky nepřineslo.

Jednání, ke kterým se dnes v Moskvě sešli šéfové ruské a japonské diplomacie Sergej Lavrov a Taró Kóno a ministři obrany Ruska a Japonska Sergej Šojgu a Icunori Onodera, byly třetí svého druhu. Poprvé čtyři ministři jednali v listopadu 2013 v Moskvě a podruhé loni v březnu v Tokiu.

"Znovu jsem vysvětlil ruské straně, že protiraketová obrana, kterou disponujeme, včetně (budoucího rozmístění) systému Aegis Ashore, neohrožuje Rusko, ale je to naprosto obranný systém," prohlásil Onodera podle agentury TASS na tiskové konferenci po jednáních.

"Rusko je náš důležitý soused a doufáme, že podpora dialogu a spolupráce povede k tomu, že nebudou vznikat nestandardní situace a nepotřebné třenice," řekl Onodera. Šojgu zdůraznil, že budou pokračovat konzultace mezi generálními štáby obou zemí, protože právě ty dovolují odstraňovat vzájemné obavy.

Témata:  Rusko Japonsko Sergej Šojgu

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy