Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach ve Švédsku: Někdo ukradl královské klenoty, jejich hodnota je nevyčíslitelná

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Zloději v úterý ukradli dvě královské koruny a další klenoty z katedrály ve městě Strängnäs na jihovýchodě Švédska. Podle úřadů mají nevyčíslitelnou hodnotu.

Dva zloději přišli do katedrály kolem poledne a z uzamčených skleněných vitrín zajištěných poplašným zařízením vzali dvě královské koruny, královské jablko a kříž. Klenoty jsou vyrobeny ze zlata a zdobené drahými kameny a perlami. 

Jedna z korun patřila králi Karlu IX., který vládl zemi od roku 1604 do své smrti v roce 1611, druhá jeho manželce, královně Kristině. Šlo o pohřební koruny, které byly v pozdějších dobách z hrobů vyzdviženy a vystaveny. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Svědek loupeže Tom Rowell, který se bude příští týden v katedrále ženit, řekl švédskému deníku Aftonbladet, že viděl dva muže, jak vybíhají ven z kostela. Naskočili do malého bílého otevřeného člunu a rychle odjeli pryč.

Město Strängnäs leží na břehu rozsáhlého jezera Mälaren. "Mohli se vydat na západ do Köpingu nebo Arbogy anebo na východ do Västerasu, Eskilstuny či Stockholmu. Pátráme všemi těmito směry," prohlásil mluvčí stockholmské policie Thomas Agnevik. Policie podle něj po zlodějích pátrá na vodě i ve vzduchu. "Zatím je to 1:0 pro ně," konstatoval Agnevik.

Témata:  Švédsko korunovační klenoty krádeže

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy