Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští americký prezident? Biden by ve volbách 2020 zřejmě Trumpa porazil

Joe Biden
Joe Biden
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - V USA se už nyní řeší, kdo bude příštím prezidentem. Jak ukázal průzkum, bývalý viceprezident Joe Biden by ve volbách za dva roky porazil dosavadní hlavu státu Donalda Trumpa.

Ve volbách v roce 2020 by Bidenovi dalo hlas 44 procent dotázaných, zatímco Trumpovi jen 37, informuje server Politico.

Demokrat Biden na rozdíl od republikány Trumpa svou kandidaturu neohlásil, i když možnost postavit se nynějšímu šéfovi Bílého domu nevyloučil. "Upřímně doufám, že se mezi demokraty objeví někdo jiný," řekl Biden letos v dubnu televizi NBC. Možnost vlastní kandidatury ale výslovně nepopřel.

Mezi stoupenci demokratů by pro Bidena hlasovalo 80 procent voličů, mezi stoupenci republikánů pro Trumpa 78 procent, vyplývá z průzkumu. Pokud by se ale v Demokratické straně objevil jiný kandidát s reálnou šancí na vítězství, dostal by od demokratických voličů větší podporu než Biden.

Biden se o post prezidenta neúspěšně ucházel v letech 1988 a 2008. Viceprezidentem byl za vlády Baracka Obamy od ledna 2009 do ledna 2017.

Témata:  Joe Biden Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy