reklama

Walesa napsal, že Jaroslawovi i jeho zesnulému bratrovi Lechu Kaczyńskému vše odpouští, dokonce i tu nejhorší podlost v podobě narčení z donašečství komunistické tajné policii. Svého oponenta Walesa na facebooku oslovil "bratře" a připomněl mu, že zanedlouho se oba i s celou generací odeberou na věčnost; exprezident se proto chce usmířit s nepřáteli.

"Jestli jsem ti něco udělal, prosím o odpuštění. Tobě a Tvému bratrovi světlé památky Lechovi dokážu odpustit vše, dokonce největší ničemnost, jakou jste mi provedli objednáním provokace pod názvem Kiszczakovy složky," napsal Walesa v narážce na dokumenty, držené někdejším komunistickým ministrem vnitra Czeslawem Kiszczakem. Podle nich pozdější hrdina Solidarity na počátku 70. let donášel komunistické tajné policii. Walesa takovou spolupráci vždy popíral.

Kaczyński na Walesovu výzvu nezareagoval. Mluvčí PiS Beata Mazureková na twitteru napsala, že "Walesu už nelze brát vážně a jeho výroky nebudeme komentovat".

Šéf vládní strany zažaloval exprezidenta kvůli výroku, že Jaroslaw Kaczyński nese odpovědnost za letecké neštěstí u Smolenska, při kterém zahynul tehdejší prezident Lech Kazcyński. Požaduje omluvu a odškodné 30.000 zlotých (asi 180.000 korun). Walesa ve sporném výroku tvrdil, že Jaroslaw volal na palubu letadla svému bratrovi, aby ho nehledě na špatné počasí přiměl přistát. Poznamenal také, že Lech se pokaždé podřizoval rozhodnutím svého dvojčete.

Walesa v červenci odmítl myšlenku, že by se měl za svá slova omluvit, a zopakoval, že za neštěstí u Smolenska nese vinu Jaroslaw Kaczyński a jeho "šílená verze boje o moc".

Dvojčata Kaczyńští byli nejbližšími Walesovými spolupracovníky poté, co se stal prezidentem. Rozešli se ale ve zlém na podzim 1991.