Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby v Zimbabwe vyhrál Mnangagwa, opozice výsledky napadne

Emmerson Mnangagwa
Emmerson Mnangagwa
Foto: YouTube

Harare - Prezidentem Zimbabwe má být Emmerson Mnangagwa, který dle dnešního oznámení volební komise získal 50,8 procenta hlasů (2,46 milionu). Jeho rival Nelson Chamisa dostal 44,3 procenta hlasů (2,15 milionu). Opozice tyto výsledky skoro určitě napadne, ať u soudu, anebo v ulicích, poznamenala agentura AP.

Těsně před vyhlášením prezidenta Mnangagwy vítězem voleb předseda opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgen Komichi prohlásil, že jeho strana výsledky prezidentských voleb odmítá.

Pondělní volby v Zimbabwe byly první po sesazení dlouholetého vůdce Roberta Mugabeho, který zemi vládl 37 let. Mnangagwa býval Mugabeho pravou rukou a zemi fakticky vládne od Mugabeho sesazení loni v listopadu.

Volební komise ve čtvrtek potvrdila výsledky parlamentních voleb. Vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) získala ve 210členném parlamentu 145 křesel. Zajistila si tak dvoutřetinovou většinu potřebnou k prosazení ústavních změn.

V zemi po volbách vypukly protesty. Při středečních střetech policie s příznivci opozice v metropoli Harare zemřelo šest lidí a dalších 14 utrpělo zranění.

Témata:  Zimbabwe Emmerson Mnangagwa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.