reklama

Podle agentury AFP jde v Chile o unikátní způsob pokuty za zneužívání dominantního postavení na trhu. "Nemít nic, nebo mít 7000 pesos, které se dají utratit... Není to moc, ale zdá se mi to dobré," řekl Andrés Antila, když vycházel z Národní banky. Tam tento týden zamířili první zájemci o odškodnění.

Podle některých je ale suma nedostatečná. "Myslím, že je to málo, moc málo v poměru k tomu, kolik vydělali... My nic navíc nezískáváme, jen nám teď vracejí to, co nám vzali," míní spotřebitel Jonny Reye. Za vyplacené peníze si prý koupí toaletní papír.

Odškodnění vyplývá z dohody, k níž loni firma CMPC Tissue dospěla se spotřebitelskými organizacemi a kterou letos v květnu potvrdil nejvyšší soud. Celkem jako kompenzaci vyplatí 150 milionů dolarů (3,3 miliardy korun), spotřebitelské organizace původně požadovaly 510 milionů dolarů.

Stanovená částka je ekvivalentem 78 procent jejích zisků za období 2001 až 2011. Právě v něm tato firma tvořila s konkurentem SCA Chile "kartel, který si dělil trh a určoval ceny".