reklama

Trumpová je otcovou poradkyní a veřejně se o jeho prezidentské činnosti zpravidla nevyjadřuje. Ve čtvrtečním rozhovoru pro web Axios.com však kritizovala politiku nulové tolerance vůči nelegální migraci, kterou Donald Trump zavedl v květnu. V jejím důsledku bylo přes 2500 dětí odděleno od svých zadržených rodičů, což nesla část Američanů velmi nelibě. Sama Trumpová to v rozhovoru označila za "nejhorší okamžik" svého působení v Bílém domě.

"Jsem dcera imigrantky, moje matka vyrůstala v komunistické České republice," poznamenala Trumpova dcera na adresu první prezidentovy manželky Ivany narozené v Československu. Nelegální imigraci nelze podle ní vyřešit jednoduše a rozdělování rodin je třeba zabránit.

Ivanka se vyjádřila rovněž k otázce prezidentova vztahu s médii. Trump nelibě nese kritické materiály, které se o něm objevují v novinách či televizích, a novináře opakovaně nazývá nepřáteli lidu. Jeho útoky v poslední době zesilují - zatím naposledy věnoval kritice médií značnou část čtvrtečního mítinku v Pensylvánii - což část komentátorů přičítá snaze přesvědčit voliče, aby před listopadovými kongresovými volbami nevěřili zprávám kritickým k prezidentovi.

"Ne, nemyslím si, že by média byla nepřáteli lidu," řekla Ivanka Trumpová. Podle listu The New York Times se z okruhu Trumpových poradců takto jednoznačně proti jeho tvrzení o novinářích dosud nikdo nepostavil.

Sám Trump na twitteru reagoval slovy, že jeho dcera má pravdu. Nepřáteli lidu nejsou všechna média, ale jen ta, která šíří falešné zprávy, a těch je značná část, vysvětlil prezident.