Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský venkov čelí nájezdu zlodějů

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Farmáři a další podnikatelé na britském venkově čelí zvýšené aktivitě zlodějů. Na obranu proti nim nezřídka volí středověké metody. Kopou suché příkopy, budují hliněné valy nebo používají zvířata jako alarmu.

Vyplývá to z výroční zprávy pojišťovny NFU Mutua. Kriminalita páchaná na farmách a dalších podnicích na britském venkově způsobila loni škody ve výši 44,5 milionu liber (skoro 1,3 miliardy korun). To představuje meziroční nárůst o 13,4 procenta, přičemž venkovská kriminalita dosáhla nejvyšší míry za poslední čtyři roky. Nejčastěji prý zloději cílí na čtyřkolky a terénní vozidla, následuje ostatní technika a nářadí.

Podle analytika Tima Price způsobuje nárůst zločinnosti nový přístup zlodějů. "Není pochyb, že kriminalita na venkově doznala za poslední desetiletí obrovských změn. (...) Teď vidíme organizované zločince, kteří působí v různých hrabstvích, mají vazby na drogy, praní špinavých peněz a v některých případech i pašování lidí," řekl.

Na změnu chování zločinců reagují majitelé pozemků. Budují hliněné valy a suché příkopy, aby zabránili ve vstupu zlodějům, kteří používají terénní čtyřkolky. BBC uvedla, že farmáři tyto historické metody kombinují s kamerovými systémy nebo pohybovými senzory. Podle The Guardian jsou ale k vidění také levnější poplašné systémy po vzoru těch středověkých v podobě hus, lam a psů.

"Je to děsivé. Každé ráno se budíte a očekáváte, že když vyjdete ven, zjistíte, že něco zmizelo," řekl BBC farmář ze severu hrabství Yorkshire David Airey. Při opakovaných krádežích přišel o čtyřkolky, vlečky, vrtačky, motorové pily, tunu cukrové řepy a skoro stovku ovcí.

Témata:  Velká Británie kriminalita

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy