Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za sobotní smrtí syrského vědce Azbara je zodpovědný Mossad, tvrdí média

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Damašek/Jeruzalém - Vědeckého ředitele syrské vojenské agentury odpovídající za chemický program Azíze Azbara dala zřejmě zavraždit izraelská tajná služba Mossad. Píše to list The New York Times.

Azbar a jeho řidič přišli o život při výbuchu Azbarova auta v sobotu večer v provincii Hamá. The New York Times se přiklonil k názoru syrského provládního tisku, který smrt Azbara připsal Mossadu už v neděli. 

Izrael spojoval Azbara s vývojem tajných zbraní. Podílel se údajně na vybudování podzemní zbrojní továrny, která měla nahradit provoz, který loni zničil Izrael. Newyorský list napsal, že Azbar úzce spolupracoval s velitelem íránských revolučních gard Kásemem Sulejmáním a měl přístup k vysokým členům íránské a syrské vlády.

Azbarův tým připravoval zahájení výroby přesných řízených střel Tišrín, což je syrská verze íránských raket Fateh, které mají dolet 200 kilometrů. Skupina také budovala výrobnu pevného raketového paliva.

Azbar byl zabit v Masjaru, kde je syrské vědecké centrum spojované s výrobou chemických zbraní. Izraelský ministr pro vnitřní bezpečnost Gilad Erdan odmítl Azbarovu smrt komentovat, sdělil pouze, že ji považuje za dobrou věc". Ministr obrany Avigdor Lieberman v neděli prohlásil, že na "Blízkém východě se odehrávají každodenně stovky explozí a vyřizování účtů a vždy je snaha vinu připsat Izraeli".

Témata:  Mossad Izrael Sýrie chemické zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy