Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký stát přijal uprchlíky, třetina z nich má tuberkulózu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Amnesty International

Vermont – Americký stát Vermont od roku 2013 celkem přijal asi 900 uprchlíků. Jak nyní informuje investigativní zpravodajský server Vermont Watchdog, více než třetina z nich trpí nebezpečnou tuberkulózou.

Server s odkazem na údaje Ministerstva zdravotnictví uvádí, že od roku 2013 bylo celkem zjištěno 318 případů tuberkulózy u uprchlíků, kteří do země přišli. Jak server upozorňuje, spolu s tím přichází i varování před možným návratem nemoci.

Podle serveru dochází k mírnému poklesu počtu uprchlíků, kteří nemocí trpí, i tak to ale znamená, že zatímco v roce 2013 to bylo 43,6 % uprchlíků – tedy téměř polovina, v roce 2015 jich bylo 32 %.

Ben Truman z ministerstva zdravotnictví také vysvětlil, že ačkoliv je toto procento velké, ve většině případů jde o takzvanou latentní tuberkulózu. Lidé, kteří jí jsou nakaženi, nemají symptomy nemoci a ani nejsou nakažliví.

Latentní forma se ale bez léčby asi v 10 % případů mění na aktivní chronickou formu nemoci, která se projevuje ztrátou váhy, horečkou a chronickým kašlem. V této fázi již nemoc nakažlivá je.

Témata:  uprchlíci tuberkulóza USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy