Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Estonský premiér řešil s šéfem NATO incident s raketou, omylem ji odpálil španělský letoun

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Tallinn - Estonský premiér Juri Ratas dnes telefonicky hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, aby s ním "posoudil" incident, při kterém španělský stíhací letoun omylem vypustil raketu s bojovou hlavicí na jihovýchodě Estonska.

Raketu vzduch-vzduch vypálil španělský letoun v úterý při přeletu města Otepää, naposledy byla raketa spatřena asi 40 kilometrů od města Tartu. Podle dnešní informace generálního štábu estonské armády nebyly zbytky rakety dosud nalezeny, i když pravděpodobné místo dopadu vojáci znají. Střela prý explodovala v neobydlené oblasti přírodní rezervace.

Incident vyšetřují orgány NATO a estonská vojenská policie, příčinou je údajně lidská chyba.

Ratas řekl Stoltenbergovi, že případ "pochopitelně znepokojuje estonské veřejné mínění". Estonské úřady se podle premiéra spolu s aliancí budou snažit o prošetření všech detailů události, která "chvála bohu nevedla k žádným obětem".

Nehodu okomentovala i ruská státní agentura TASS. Napsala, že pokud by vystřelená raketa zamířila na východ, a nikoli na sever, mohla by teoreticky dopadnout na území Ruské federace. "Incident by mohl mít daleko těžší následky. Znovu to potvrzuje, že svět neohrožují akce Ruska, ale vysoká bojová aktivita, kterou bez jakýchkoli příčin u ruských hranic rozvinuly země NATO".

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Estonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.