Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin v Helsinkách Trumpovi navrhl odzbrojovací jednání, tvrdí server Politico

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Moskva/Washington - Na summitu v Helsinkách údajně ruský prezident Vladimir Putin předložil prezidentu Donaldu Trumpovi návrh na nová odzbrojovací jednání a na snížení napětí ve východní Evropě.

Napsal to americký server Politico s odvoláním na dokument, který si obstaral od ruských vládních úředníků. Bílý dům odmítl informaci komentovat. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes na facebooku existenci ruských návrhů výslovně nepopřela. Vyzvala Spojené státy, aby "přestaly manipulovat výňatky z tajných dokumentů a setkání, včetně neexistujících". Vytkla Washingtonu, že "nedokáže udržet v tajnosti ani obsah prezidentských rozhovorů".

Součástí dokumentu má být návrh na prodloužení platnosti smlouvy o omezení jaderných zbraní, známé v USA jako Nový START a v Rusku jako START 3. Smlouvu, kterou prý Rusko navrhuje prodloužit o pět let, podepsali prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv v dubnu 2010 v Praze. Její platnost má skončit v roce 2021.

Moskva údajně navrhuje potvrdit platnost dohody o zákazu raket středního doletu, kterou v roce 1987 dojednali vůdci USA a SSSR Ronald Reagan a Michail Gorbačov. Dalším návrhem Moskvy je uzavřít dohodu zakazující rozmisťování zbraní ve vesmíru, napsal americký server. Oba státy jsou sice signatáři podobné dohody z roku 1967, ta se ale týká jen zbraní hromadného ničení.

Návrhy se podle serveru týkají i rostoucí konfrontace ve východní Evropě. Washington a Moskva by měly podniknout kroky k odvrácení incidentů při manévrech a zvýšit důvěru a transparentnost ve vojenské oblasti.

Obě země by měly zahájit konzultace expertů ohledně "destabilizujících" druhů zbraní, které by mohly být předmětem odzbrojovacích rozhovorů. Ruský dokument navrhuje zahájit konzultace o "strategické stabilitě" na úrovni náměstků ministrů zahraničí, které by se mimo jiné měly týkat Sýrie. Ve formátu 2+2 by měli jednat i ministři zahraničí a obrany obou zemí.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.