reklama

Mnich přitáhl pozornost, když se v roce 2013 na videu objevil na palubě soukromého letadla, na sobě měl stylové letecké sluneční brýle, vedle sebe položenou drahou tašku luxusní značky Louis Vuitton a v ruce balík bankovek. Později uprchl ze své vlasti do Spojených států, když byl obviněn ze zneužívání nezletilé dívky. USA mnicha loni vydaly zpět do Thajska.

Podle soudu dárci poskytovali mnichovi peníze, aby postavil největší smaragdovou sochu Buddhy na světě. Luang ale tyto finanční prostředky používal pro své účely. Vyšetřování odhalilo, že vlastnil desítky drahých aut, řadu domů a na různých bankovních účtech měl kolem 700.000 dolarů.

Ze 144 let si Luang ve skutečnosti odpyká v cele jen 20 roků, protože tak to pro několikanásobné zločiny tohoto typu stanoví thajské zákony, napsala agentura Reuters.

V říjnu si mnich vyslechne verdikt v kauze únosu dítěte a zneužívání nezletilé. Podle vyšetřovatelů asi před deseti lety Luang pohlavně zneužíval dívku mladší 15 let, která mu porodila dítě. Mnichovi za to hrozí dalších 20 let vězení.