reklama

V letácích také stálo, že se válka chýlí ke konci. Informovala o tom agentura Reuters. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že do Idlibu přijíždějí posily a že se chystá útok na oblast ležící jihozápadně od města Idlib, tedy také částečně v sousedních provinciích Latákíja a Hamá. 

OSN se obává, že v případě ofenzivy se vydá k turecké hranici až 2,5 milionu lidí. Poradce OSN pro humanitární otázky Jan Egeland dnes řekl, že Turecko a Írán chtějí bitvě v Idlibu zabránit. OSN se ale připravuje na případný příliv uprchlíků a požádala Turecko, aby nechalo hranici otevřenou a umožnilo civilistům odejít.

"Budete-li spolupracovat se syrskou arabskou armádou, osvobodíte se od vlády radikálů a teroristů a zachráníte si život svůj i životy svých rodin. Vyzýváme vás, abyste se připojili k místní dohodě o usmíření, jak učinilo mnoho jiných jinde v Sýrii," stálo na letácích, které dnes distribuovala armáda.

Dohoda podle vlády zaručuje amnestii povstalcům, kteří se podrobí státním institucím a odevzdají zbraně. Takové dohody umožnily Asadovi získat zpět kontrolu v jiných provinciích, avšak ti, kdo na podmínky dohod nepřistoupili, se stahovali na severozápad země.