Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli novým sankcím USA to vře. Rusko mluví o vyhlášení obchodní války

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Nové protiruské sankce, které chystá Washington, ve čtvrtek ostře kritizoval mluvčí prezidenta Vladimira Putina, dnes se přidal i ruský premiér Dmitrij Medveděv. Jakékoli sankce USA, které se dotknou ruských bankovních operací nebo devizového obchodu, bude podle něj Rusko považovat za vyhlášení obchodní války.

Moskva na americké sankce podle Medveděva odpoví politicky i ekonomicky nebo dalšími prostředky, bude-li to nutné. "Naši američtí přátelé by o tom neměli pochybovat," dodal ruský premiér během cesty na Kamčatku. 

Ministerstvo zahraničí USA ve středu oznámilo, že Washington chystá nové sankce vůči Rusku. Spojené státy jsou přesvědčené, že Moskva stojí za útokem novičokem proti ruskému agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji v Británii. Sankce mají vstoupit v platnost 22. srpna nebo blízko tomuto datu.

Nová americká opatření kritizoval už ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Vyhlášení dalších sankcí proti Rusku se podle něj rozchází s konstruktivním ovzduším schůzky prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách minulý měsíc. Na protiopatření je ale podle Peskova ještě brzy. Jen o pár hodin později ovšem mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová oznámila, že na protiopatřeních Rusko začíná pracovat.

Témata:  protiruské sankce Dmitrij Medveděv Rusko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy