Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruční přepočítání potvrdilo výsledky iráckých voleb. Vvyhrála koalice duchovního Sadra

Irák
Irák
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Květnové volby v Iráku vyhrála koalice kolem šíitského duchovního Muktady Sadra. Výsledky se tedy nezměnily ani po ručním sčítání hlasů, které nařídil parlament kvůli nesrovnalostem.

Sadrovo uskupení získalo stejně jako v původních výsledcích 54 parlamentních křesel. Ruční přepočítání přiřklo o jeden mandát více druhé koalici šíitského vůdce Hádího Ámirího, který má těsné vztahy s Íránem. Na třetím místě zůstává strana současného premiéra Hajdara Abádího se ziskem 42 poslaneckých mandátů.

Parlamentní volby se v Iráku konaly v květnu a byly první od loňské porážky Islámského státu (IS), která od roku 2014 okupovala asi třetinu Iráku.

Při volbách byl poprvé použit elektronický volební systém, který voliče identifikuje podle biometrických znaků. Z mnoha volebních okrsků ale přišly stížnosti na podvody. Proto parlament nařídil ruční přepočítání hlasů.

Sadr sám nekandidoval, premiérem se tedy stát nemůže. Díky vítězství ve volbách se ale ocitl v pozici, kdy si nejspíš bude moci vybrat, kdo do premiérského křesla usedne.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy