Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mr. Bean se zastal Johnsona: Vtip muslimkách v burkách byl hodně dobrý, omlouvat by se neměl

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - Na stranu bývalého britského ministra zahraničí Borise Johnsona, který nyní čelí kritice za kontroverzní výrok o burkách, se postavil herec Rowan Atkinson alias Mr. Bean. Exšéf diplomace by se podle něj neměl za své prohlášení omlouvat.

Johnson přirovnal muslimky v burkách k poštovním schránkám a bankovním lupičům. K omluvě Johnsona vyzvala ve středu britská premiérka Theresa Mayová. 

"Jako ten, kdo dlouhá léta těží ze svobody žertovat na účet náboženství, si myslím, že vtip o nositelkách burky připomínajících poštovní schránky byl dost dobrý," napsal Atkinson v dopise zaslaném deníku The Times.

Dodal, že všechny vtipy týkající se náboženství někoho urážejí, a je tak zbytečné se za ně omlouvat. "Omluvit by se měl člověk jen za špatný vtip. A v tomto případě omluva potřeba není," napsal třiašedesátiletý herec.

Průzkum veřejného mínění televize Sky News ukázal, že šest z deseti Britů nepovažuje přirovnání žen v burkách k poštovním schránkám za rasistické. 40 procent oslovených soudí, že Johnson se za svůj výrok omlouvat nemusí.

Témata:  Rowan Atkinson Velká Británie muslimové Boris Johnson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy