reklama

Varování před bouřkami a lijáky platí i pro dnešek, podle meteorologů by mohlo spadnout až 60 litrů srážek na metr čtvereční.

Varování dnes kromě Baleár platí pro Andalusii, Katalánsko či Valencii. Tyto regiony přitom v minulém týdnu zažívaly tropické teploty přes 40 stupňů Celsia, kvůli nimž v celém Španělsku zemřelo nejméně 17 lidí. Ještě ve čtvrtek byla bilance deset obětí, než Katalánsko oznámilo dvě další úmrtí. Dnes katalánské úřady zvýšily celkový počet obětí vlny veder od středy minulého týdne na 11.

Už od středy vydatně prší v Katalánsku, kde v provincii Barcelona padaly i kroupy velké asi jako pingpongový míček. Na plážích v Katalánsku vydali varování před koupáním kvůli silnému větru a velkým vlnám.

Díky dešti a poklesu teplot se podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry jižně od Valencie. Na tři tisíce lidí bylo v regionu evakuováno, polovina z nich se mohla domů vrátit ve čtvrtek. Ostatní strávili v náhradním ubytování i dnešní noc.

V Británii dnes podle tamních meteorologů může hlavně na západě země místy napršet až 30 milimetrů srážek za hodinu. Očekávají se potíže v dopravě. Zástupkyně britského sdružení organizací bojujících proti škůdcům dnes řekla televizi Sky News, že letošním sezona také mimořádně přeje vosám, kterých je v zemi nejvíce za několik posledních let. Příslušné orgány podle ní nyní likvidují v průměru deset až 12 vosích hnízd denně, zatímco dříve to bylo jedno až dvě hnízda.

Bouře ve Francii si vyžádaly evakuaci asi 1600 lidí, převážně z kempů, a značné materiální škody. V nejhůře postiženém departementu Gard na jihu Francie se stále pohřešuje jeden starší německý občan, který se před živlem schoval do karavanu. Vůz ale vzala voda a záchranáři ho později našli prázdný. Pátrání po muži pokračuje. "Silnice v zasažených oblastech se proměnily v bouřlivé toky, vítr vyvracel stromy a strhával střechy," uvedl server franceinfo.fr. V některých oblastech padaly kroupy velké jako pingpongové míčky.

Některé trajektové společnosti dnes zrušily kvůli obavám ze silných lijáků a vichru spoje mezi jihem Norska a Dánskem. Norské úřady vyzvaly majitele člunů a dalších plavidel, aby se nevydávali na moře, pokud to není nezbytně nutné. Turisté v norských horách mají s ohledem na prudký vítr pečlivě zvážit, zda se dnes vypraví na túru.

Sever Německa zasáhla bouře Nadine

Nejhůře postižena byla oblast kolem města Hannover a na pobřeží Severního moře. Rychlost větru na severním pobřeží Německa dosahovala 140 kilometrů v hodině. Husté lijáky a vichr zastavily dopravu na dálkových železničních linkách Hannover-Hamburk-Kiel, Brémy-Hamburk a Osnabrück-Löhne. Podle DPA na těchto tratích nejezdily vlaky ani dnes ráno.

Kvůli bouři Nadine byla narušena železniční doprava i na dalších místech. Společnost Deutsche Bahn musela cestujícím, kteří v noci na dnešek uvázli na tratích, poskytnout náhradní ubytování v lůžkových vagonech v Dortmundu, Hannoveru, Braunschweigu či Berlíně.

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem již ve čtvrtek odpoledne krátkodobě přerušilo kvůli bouřce provoz, což se dotklo asi 150 letů. Ještě dnes musejí pasažéři počítat se zpožděním některých spojů.

Na olympijském stadionu v Berlíně byli ve čtvrtek večer diváci sledující mistrovství Evropy v atletice vyzváni, aby po skončení soutěží zůstali kvůli bouřce na stadionu. "Prosím, zůstaňte tady, toto je pro vás v tuto chvíli nejbezpečnější místo," oznámili pořadatelé na konci večerního programu.

Na východě Německa jsou bouřky očekávány dnes večer. Po přechodném ochlazení v důsledku bouřek se ale vedra s teplotami kolem 30 stupňů Celsia na německé území v příštích dnech opět vrátí. Za bouří Nadine totiž bude následovat teplá fronta s názvem Kevin.