Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tálibán zaútočil na Ghazní a vypálil několik čtvrti. Do bitvy zasáhli američtí vojáci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Kábul - Tálibán v noci na dnešek z několika stran zaútočil na Ghazní, hlavní město stejnojmenné provincie v centrálním Afghánistánu. Povstalci ostřelovali domy, vypálili v obytných čtvrtích několik obchodů a sváděli boje s členy afghánských bezpečnostních sil.

Při střetech zahynulo podle agentury AP nejméně 14 policistů a dalších 20 příslušníků afghánských bezpečnostních složek utrpělo zranění.

Útok začal dnes kolem 2:00 místního času (ve čtvrtek 23:30 SELČ) a podniklo ho kolem tisícovky povstalců, uvedl mluvčí provinční vlády Árif Núrí. Afghánským vládním jednotkám poskytly podporu ze vzduchu americké bojové vrtulníky a bezpilotní letoun. Situace ve městě je v tuto chvíli nepřehledná a není jasné, jak velká část Ghazní je pod kontrolou povstalců.

Mluvčí amerických sil v Afghánistánu Martin O'Donnell prohlásil, že kolem 8:00 místního času (5:30 SELČ) boje utichly. Podle něj afghánské síly drží své pozice a mají pod kontrolou všechny vládní budovy. Agentura DPA ale napsala, že boje ve městě dnes dopoledne místního času dál pokračují a radikálové se nacházejí asi 500 metrů od sídla místní vlády a ústředí policie. Korespondent agentury AFP, který je přímo v Ghazní, v 11:00 místního času (8:30 SELČ) uvedl, že ve městě je dál slyšet střelba z automatických zbraní.

Město Ghazní má odhadem 150.000 obyvatel a leží se na důležité dopravní komunikaci, která spojuje jihoafghánské město Kandahár s metropolí Kábulem. Místní média informovala, že doprava na této silnici byla kvůli útoku přerušena.

Nedaleko provincie Ghazní se nachází také provincie Parván, kde při útoku sebevražedného atentátníka zahynuli v neděli tři čeští vojáci. K útoku se přihlásil Tálibán.

Témata:  Tálibán Afghanistán U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.