Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vracení dětí přistěhovalců je komplikované. USA rodiče deportovaly, teď je namohou najít

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Ve Spojených státech čeká na připojení ke svým rodinám stále přes 500 dětí přistěhovalců. Podle agentury Reuters mají úřady problém najít rodiče, z nichž někteří už v USA nejsou.

Prezident Donald Trump v květnu zpřísnil postup proti nelegální migraci a nařídil přistěhovalcům po přechodu hranice odebírat děti. Odtrženo od svých rodin se ocitlo až 2500 dětí. Minulý týden bylo v péči úřadů ještě 572 dětí, tento týden jejich počet klesl nepatrně, pouze na 559.

USA od praxe rozdělování rodin upustily 20. června a soudce Dana Sabraw nařídil, že rodiny musí být sjednoceny do 30 dní. Většina dětí se s rodiči shledala v červenci, ale část zbývajících je stále v péči úřadů. Rodiče mnohých z nich byly totiž mezitím z USA odvezeni do Guatemaly a Hondurasu. Vláda ve čtvrtek přiznala, že není schopna uzavřít plán na navrácení 386 dětí, jejichž rodiče už jsou mimo USA.

Americká unie občanských práv (ACLU) se s vládou kvůli přístupu k migrantům soudí. Oznámila, že se s pomocí několika charit snaží rodiče vyhledat, avšak vláda podle ní poskytuje informace příliš pomalu. Také soudce Sabraw tempo, s nímž vláda v této věci postupuje, označil za "nepřijatelné".

Zájem vzbudil také případ matky a dcery ze Salvadoru, které byly z USA deportovány v době, kdy ještě neskončil jejich odvolací proces proti zamítnutí azylu. Do USA se uchýlily, aby unikly sexuálnímu násilí. U soudu je zastupuje ACLU.

Federální soudce Emmet Sullivan ale rozhodl, že se ženy musejí do USA vrátit, jelikož soudci stále jejich případ projednávají. Podle vyjádření zástupce ministerstva vnitřní bezpečnosti po příletu do San Salvadoru proto ženy nastoupily cestu zpět do USA. Patří ke skupině dalších žen a dětí, které u soudu zastupuje ACLU. Všechny uprchly přes sexuálním násilím, a přesto jim hrozí deportace. 

Témata:  USA přistěhovalectví děti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy