Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kostarický nejvyšší soud uznal homosexuální sňatky, má to ale háček

kostarika
kostarika
Foto: Pixabay

San José - Kostarický nejvyšší soud tento týden rozhodl ve prospěch homosexuálních sňatků. Parlament má nyní 18 měsíců na to, aby přijal příslušný zákon umožňující sňatky osob stejného pohlaví.

Kostarický soud sice rozhodl, že zakazovat homosexuální sňatky je neústavní, ve lhůtě dané parlamentu k přijetí příslušného zákona ale takové sňatky nebude možné uzavírat. I když poslanci v dané lhůtě zákon nepřijmou, budou takové sňatky po uplynutí lhůty automaticky možné, vysvětlil středeční verdikt soudce nejvyššího soudu.

"Soud řekl: ano, porušují se lidská práva, ale budeme je porušovat dál, nejméně 18 měsíců," interpretovala verdikt aktivistka Margarita Salasová španělskému serveru eldiario.es.

Soud rozhodoval o dvou stížnostech na neústavnost příslušných článků kostarické legislativy, které zakazují svazky osob stejného pohlaví. 

Jeden ze soudců nejvyššího soudu na tiskové konferenci uvedl, že verdikt je v souladu s lednovým rozhodnutím Meziamerického soudu pro lidská práva (CIDH). Podle něj musejí signatáři americké konvence o lidských právech zaručit stejná práva všem, tedy umožnit i sňatky homosexuálů.

Témata:  homosexuálové manželství Kostarika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.