Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci se v Afghánistánu zatím nevrátili do společných hlídek

Armáda ČR
Armáda ČR
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha/Kábul - Čeští vojáci v Afghánistánu se po útoku, při němž atentátník zabil Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25), zatím nevrátili do společných hlídek v okolí základny Bagrám.

"Co se týká režimu jednotky, tak se od včerejšího dne (od čtvrtku) nic nezměnilo," uvedla dnes mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Vojáci nejezdí mimo základnu v Bagrámu od neděle, kdy k útoku sebevražedného atentátníka došlo. Místo hlídkování plní jednotka jiné úkoly, řekl ČTK už dříve první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Vojáci se podle něj například starají o zbraně nebo mají jinou organizovanou činnost.

Ve čtvrtek mluvčí generálního štábu řekla ČTK, že česká jednotka je schopna se vrátit ke standardnímu režimu od pátku, záležet ale bude na rozhodnutí vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu armádního generála Johna Nicholsona.

Témata:  Armáda České Republiky Afghanistán smrt tří českých vojáků v Afghánistánu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy