reklama

Fotografie vůdce Kima v krátkých rukávech se slamákem na hlavě zveřejnil severokorejský státní list Rodong sinmun. Podle expertů jsou fotografie dílem severokorejského oddělení propagandy. "Kim se nyní snaží prezentovat národu více neformálně, přátelsky," řekl listu The Daily Telegraph japonský analytik Tošimicu Šigemura.

"Před několika měsíci prováděl Kim ve formálním oblečení inspekce ve vojenských zařízeních, aby dal najevo svou moc. To se nyní změnilo, protože slíbil, že bude rozvíjet ekonomiku země a zvýší životní úroveň jejích obyvatel. Teď proto státní média ukazují Kima v továrnách a na farmách, které produkují potraviny pro občany. Svědčí to o přesvědčení Kima, že má armádu pod kontrolou a může se věnovat hospodářským slibům," dodal Šigemura.

Severokorejská vláda přiznala, že nebývalá vlna veder v zemi způsobila těžké škody na úrodě rýže, kukuřice a dalších plodin. Mezinárodní výbor Červeného kříže varoval, že tyto škody "by mohly mít katastrofální následky a mohly by přerůst ve vážnou potravinovou krizi".