Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva zuří kvůli novým sankcím: Lavrov si dnes Pompeovi stěžoval

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva/Washington - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes telefonicky jednal se svým americkým protějskem Mikem Pompeem. Při té příležitosti ostře kritizoval nové protiruské sankce zavedené Washingtonem. První fáze sankcí má podle Bílého domu vstoupit v platnost kolem 22. srpna, druhá o tři měsíce později.

Bílý dům ve středu oznámil, že zavádí nové protiruské sankce jako trest za březnový útok na ruského agenta Sergeje Skripala v Británii, z něhož obviňuje Moskvu.

"Ruská strana vyjádřila kategorický nesouhlas s nedávno vyhlášenými novými sankcemi Washingtonu, které se odvolávají na údajné informace o podílu Ruska na takzvaném případu Skripalových," citoval TASS zprávu ministerstva zahraničí o telefonátu Lavrova s Pompeem.

I přesto dnes Washington v tvrdé kritice Moskvy pokračoval. Mluvčí Národní bezpečnostní rady, poradního sboru prezidenta Donalda Trumpa, vydal prohlášení, podle něhož "útok proti Sergeji a Juliji Skripalovým... byl bezohledným projevem opovržení všeobecně uznávanými normami zákazu chemických zbraní".

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podle kremelských zdrojů o sankcích mluvil se členy své bezpečnostní rady. Shodli se na tom, že podle mezinárodního práva jsou sankce "absolutně nezákonné".

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes varoval, že jakákoli opatření, která Spojené státy v rámci sankcí přijmou s cílem ochromit ruské bankovní transakce nebo devizové obchody, bude Moskva považovat za vyhlášení obchodní války. 

Témata:  protiruské sankce Sergej Lavrov USA Mike Pompeo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy