reklama

Plavidlo dnes na svou palubu vzalo 141 běženců směřujících od břehů Libye. Přímo z lodě o tom informoval reportér agentury Reuters.

Posádka lodi Aquarius nejdříve zpozorovala asi 25 námořních mil (46 kilometrů) od libyjské pevniny menší dřevěný člun s 25 osobami včetně šesti žen. Ve stejné oblasti později vzala na palubu 116 migrantů z většího člunu. Bylo mezi nimi 38 žen a 73 osob mladších 18 let, informoval Reuters.

Aquarius zatím nedostal bezpečné místo k zakotvení. Loď podle zápisu ve svém internetovém deníku čeká na na instrukce libyjské pobřežní stráže, pod jejíž kompetence operace v dané oblasti spadají. Posádka lodě ale podle reportéra Reuters před začátkem plavby jasně deklarovala, že migranty nebude vracet do Libye, kterou Evropská unie ani OSN nepovažují za bezpečné místo pro pobyt migrantů.

Loď Aquarius provozuje francouzsko-německá charitativní organizace SOS Mediterranée a Lékaři bez hranic. V červnu se dostala do centra mediální pozornosti, když převážela 630 afrických běženců a Itálie i následně Malta jí uzavřely své přístavy. Plavidlo po devíti dnech nakonec dostalo povolení zakotvit ve Španělsku. Po dvouměsíční pauze se nyní vydala na svou desátou letošní misi.

V důsledku nátlaku Itálie a Malty většina podobných lodí zastavila monitorování vod u břehů Libye. Počet migrantů vyrážejících z nestabilní severoafrické země v posledních měsících výrazně klesl, pašeráci lidí jsou zde ale stále aktivní, uvedl Reuters.

Nejvíce migrantů letos směřuje do Španělska, kam jich podle aktuálních čísel Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo od 1. ledna 24.634. Do Itálie, která od roku 2014 přijala přes 650.000 migrantů, se jich dostalo téměř 19.000. Ve snaze překonat Středozemní moře už letos 1524 lidí zahynulo nebo je nezvěstných.