reklama

Cílem je získat nové poznatky o hvězdě naší planetární soustavy, které například umožní lépe předpovídat solární bouře, jež mohou ohrozit pozemské rozvodné sítě nebo satelitní navigaci.

Parkerovu sluneční sondu (Parker Solar Probe), jak se aparát nazývá, vynese ze Země do vesmíru raketa Delta IV Heavy. Pak sonda o hmotnosti téměř 700 kilogramů zamíří ke Slunci, přičemž na své pouti využije i gravitaci planety Venuše. Podle zatím poslední časové korekce stanovila NASA start na 03:33 místního času, tedy 09:33 SELČ.

Lidstvo poprvé vysílá do vesmíru zařízení, které pronikne do sluneční koróny, což je oblast atmosféry naší hvězdy. Vůbec největšího přiblížení dosáhne sonda v závěru roku 2024, kdy se dostane na vzdálenost 6,2 milionu kilometrů od povrchu Slunce. Dosud nejblíže se dostala západoněmecká sonda Helios 2, která od ní byla 41,9 milionu kilometrů daleko. Merkur kolem Slunce obíhá ve vzdálenosti bezmála 58 milionů kilometrů.

Vědci chtějí, aby jim údaje, které Parkerova sonda pošle, pomohly například objasnit, proč teplota koróny, dosahující až několika milionů stupňů Celsia, je o několik řádů vyšší než teplota kolem 5500 stupňů na povrchu hvězdy.