Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam se ztratila Merkelová? Všichni ji hledají. Objevily se různé teorie o tom, proč zmizela

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Kde je kancléřka Angela Merkelová? To je otázka, kterou si už několik dní pokládají nejen německá, ale třeba také britská média. Začalo se dokonce spekulovat o tom, že má manželské problémy.

Například deník The Telegraph zdůrazňuje, že nejde o to, že by Merkelová zameškala nějaké oficiální povinnosti či schůzky – v tomto období totiž pravidelně kvůli dovolené žádné nemá. Vládě v její nepřítomnosti předsedá její místopředseda Olaf Scholz.

„Zdá se ale, že nikdo neví, kde Merkelová je, nebo jak tráví svůj čas. Navíc neodjela na obvyklou dovolenou do italských Alp – a to ani přesto, že její manžel Joachim Sauer tráví čas v jejím oblíbeném hotelu i s jeho synem z prvního manželství,“ vysvětluje deník.

Loni britský deník Daily Mail zveřejnil fotografie Merkelové z její tradiční letní dovolené v severní Itálii. Kancléřka už pátý rok v řadě trávila volné dny na stejném místě. A těch pět let měla vždy to stejné oblečení - červenou kostkovanou košili a světlé kalhoty. Zdálo se tedy, že tuto rutinu nemůže nic narušit. 

Nejen Němce proto teď zajímá, kde vlastně politička je. „Její kancelář v Berlíně odmítá sdělit místo jejího pobytu. Říká, že nekomentuje její soukromé aktivity,“ uvádějí média.

Věc zašla tak daleko, že se dokonce začalo spekulovat o manželských problémech mezi Merkelovou a Sauerem. V minulé úterý večer však byla Merkelová spatřena v Mnichově po boku svého manžela při pětihodinové produkci opery Parsifal. Pár se přitom neuchýlil do soukromé lóže, ale přímo do hlediště.

Reportér deníku Süddeutsche Zeitung pak kancléřku spatřil minulý týden středu v berlínském obchodním domě. Od té doby se však neukázala a v programu nemá až do 20. srpna žádnou oficiální akci.

„Spekulacím také nahrává skutečnost, že v Německu, na rozdíl od jiných západních zemí, zákony o svobodě informací neukládají vládě, aby se vyjádřila k tomu, kde Merkelová je, nebo co dělá,“ píše britský The Telegraph. Média tak spekulují třeba i o špatném stavu matky Merkelové, nebo o tom, že si kancléřka sice oficiálně dovolenou vzala, ale že má tolik práce, že tajně chodí do své kancléře.

Merkelová obecně o svém soukromí příliš nemluví. „ Nechci skrývat skutečnost, že jsem šťastná, když mám pár dní volna a můžu se trochu prospat," práskla na sebe zcela výjimečně kancléřka na jedné z tiskových konferencí.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy