Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se to v Rusku děje? Popularita Vladimira Putina výrazně klesá

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina se snižuje. V květnu státní agentura VCIOM hlásila, že jeho činnost schvaluje 80,2 procenta Rusů, v červnu 72 procent. A nyní je to 62,8 procent.

Výsledky průzkumů VCIOM je nutné hodnotit ostražitě. I sama společnost připouští, že hlavním zadavatelem jejích anket je Kreml a monopolní vládní strana Jednotné Rusko. Výsledky jimi objednaných průzkumů lze publikovat jen s úředním souhlasem.

Pokles popularity Putina zdůvodňují média návrhem důchodové reformy, který zvyšuje věk odchodu do penze u žen o osm a u mužů o pět let. Reforma zatím v parlamentu prošla prvním čtením.

Po Putinovi je v žebříčku popularity ruských politiků na druhém místě ministr obrany Sergej Šojgu a na třetím ministr zahraničí Sergej Lavrov. Čtvrtý je v pořadí šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij a pátý premiér Dmitrij Medveděv (29,9 procenta). Fungování ruské vlády hodnotí pozitivně 36,4 procenta dotázaných.

Agentura Levada, jediná nezávislá celostátní sociologická služba v Rusku, zveřejnila průzkum o vztahu Rusů k Putinově zahraniční politice. Schvaluje ji prý jen 16 procent dotázaných. Putinovi Rusové vyčítají napojení na oligarchy (21 procent), korupci (14 procent) a chyby ve vedení země (devět procent).

Témata:  Vladimír Putin Rusko průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.