reklama

Proti vládě vedené sociálními demokraty v Rumunsku v pátek protestovaly desítky tisíc lidí po celé zemi. V Bukurešti se jich sešlo zhruba 20.000.  Někteří demonstranti se pokoušeli dostat přes příslušníky bezpečnostních složek do budovy vlády. Jiní házeli dlažební kostky nebo zápalné láhve.

"Důrazně odsuzuji brutální zásahy policie, které byly naprosto nepřiměřené postupu většiny demonstrantů," uvedl již v pátek na facebooku rumunský prezident Klaus Iohannis, který je kritikem levicové vlády. Postup policie podle něj musí vysvětlit ministerstvo vnitra.

Protesty zorganizovala uskupení, která sdružují Rumuny pracující v zahraničí. Ti si stěžují na nízké platy, pokusy vládnoucí strany oslabit rumunskou justici a na korupci.

Demonstrantům dále vadí zmírnění trestního zákona, které schválil parlament ovládaný levicí. Podle opozice umožní některým poslancům vládní koalice vyhnout se trestnímu stíhání. Jedním z nich by mohl být i vlivný šéf Sociálnědemokratické strany (PSD) Liviu Dragnea. Je předsedou parlamentu a fakticky řídí vládu. Premiérem se nemohl stát, protože byl předloni podmínečně odsouzen za volební podvody a podplácení.