Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci mají smůlu? Lodě ve Středozemí jim přestaly pomáhat

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Uprchlíci vypověděli, že jejich člun ve Středomoří minulo několik záchranářských plavidel, ale žádné se nepokusilo jim pomoci, dokud se neobjevila loď Aquarius. Francouzsko-německá charitativní organizace SOS Méditerranée přičítá neochotu záchranářských lodí tomu, že Itálie a Malta v minulých týdnech odmítly záchranářským lodím povolení vplout do jejich přístavů.

Posádky záchranářských plavidel prý nyní váhají s poskytnutím pomoci, protože nechtějí riskovat, že běženci na jejich palubách uvíznou a posádky je nebudou moci dopravit do bezpečí.

Právě do takové situace se dostala v červnu loď Aquarius, když převážela více než 600 běženců a Itálie i Malta jí uzavřely přístavy. Po devíti dnech dostala povolení zakotvit ve Španělsku. Svou aktivitu ve Středozemním moři loď, již provozují SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic, obnovila v pátek. Vzala tehdy na palubu 141 běženců, kteří vypluli z Libye.

SOS Méditerranée dnes oznámila, že uprchlíci vypověděli, že jejich člun minulo pět různých lodí, ale pomoc nenabídly.

Počet migrantů vyrážejících z nestabilní severoafrické Libye v posledních měsících výrazně klesl. Nejvíce migrantů letos směřuje do Španělska, kam jich dorazilo od 1. ledna přes 24.600. Do Itálie, která od roku 2014 přijala přes 650.000 migrantů, se jich dostalo téměř 19.000. Ve snaze překonat Středozemní moře už letos 1524 lidí zahynulo nebo je nezvěstných.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy