Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zarytý odpůrce USA Maduro by přijal pomoc FBI při vyšetřování incidentu s drony

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro je zarputilým odpůrcem imperialistů v čele s USA. Nicméně prohlásil, že by přijal pomoc FBI při objasnění týden starého incidentu, který Maduro označuje za pokus o atentát na svou osobu.

Jako o pokusu o atentát hovoří Maduro o incidentu z minulé soboty, kdy během vojenské přehlídky explodovaly ve vzduchu nedaleko prezidentovy tribuny nálože na dvou dronech. Na twitteru se k explozi přihlásila neznámá opoziční skupina, která se označuje za spojení "vlasteneckých vojáků a civilistů loajálních venezuelskému lidu".

Spojené státy podle BBC naznačily možnost spolupráce na vyšetřování, o jakékoli nabídce na vyslání agentů FBI ale úřady veřejně neinformovaly.

Maduro uvedl, že FBI by se mohla zabývat údajnými vazbami pachatelů útoku bezpilotními letouny na "teroristické buňky" na Floridě, které z jeho naplánování podezírá. Hlavním podezřelým je pro venezuelské úřady Osman Delgado Tabosky, který žije v Miami. Caracas usiluje o jeho vydání do Venezuely.

"Jestliže vláda Spojených států schválí svou nabídku na spolupráci FBI při vyšetřování napojení Floridy na plán atentátu (...), souhlasil bych, aby FBI přijela," řekl podle agentury AFP Maduro během shromáždění nejvyššího velení armády. Venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza minulý týden po setkání s chargé d'affaires americké ambasády v Caracasu Jamesem Storym řekl, že USA se spoluprací souhlasí. 

Témata:  Nicolas Maduro FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) atentát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy