Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z čeho má Putin opravdu strach? Muž ze CIA má jasno a doporučuje jednat

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Společnost Facebook koncem července oznámila, že na své sociální síti identifikovala 17 měsíců trvající kampaň, která měla podněcovat politické rozdělení, přičemž aktivita nese rukopis na Kreml napojené Internetové výzkumné agentury, připomíná v komentáři pro server Washington Post někdejší dočasný ředitel CIA Michael Morell. Dodává, že jen o dva dny později přední představitelé amerického bezpečnostního aparátu v Bílém domě konstatovali, že Rusko vede rozsáhlou kampaň s cílem oslabit americkou demokracii a ovlivnit podzimní volby do Kongresu.

Jak zastavit Putina

"Dohromady tato oznámení vyvracejí veškeré pochybnosti o tom, že politický útok ruského prezidenta Vladimira Putina na Spojené státy nerušeně pokračuje," píše Morell. Tvrdí, že nejdůležitější otázka pro Trumpovu administrativu a Kongres zní, jak lze Putina zastavit.

Nalezení odpovědi považuje bývalý zpravodajec za klíčové, jelikož to, co Washington doposud realizoval, nezafungovalo, ať šlo o určité posílení obrany před těmito útoky doplněné směsí cílených sankcí vůči Rusku, obviněním ruských představitelů a organizací a vyhoštěním ruských zpravodajských důstojníků.

Zastavení Putina je životně důležité nejen z důvodu ochrany americké demokracie před ruskými zásahy, ale protože je třeba vyslat silnější varovný signál dalším nepřátelům USA, například Číně, Íránu a Severní Koreji, deklaruje bývalý zástupce ředitele CIA. Dodává, že potenciální agresoři musí vidět, že za případný útok zaplatí, což platí především o Číně, která má pro podrývání americké demokracie lepší zdroje než Rusko, a tudíž je třeba Pekingu ukázat, že reakce Washingtonu by byla velmi bolestivá.

"Americká odpověď Rusku byla zatím neefektivní, protože Washington zacílil pouze ty entity a osoby, které se skutečně podílejí na ruských informačních operacích," soudí Morell. Poukazuje, že od prezidentských voleb v roce 2016 USA při různých příležitostech uvalily sankce na 10 ruských organizací - na mnohé opakovaně - a nejméně 23 konkrétních jedinců, ale jelikož tyto sankce mají celkově malý dopad na ruskou ekonomiku, jejich politický efekt na Putina zůstává marginální.

Zkušený zpravodajec nabízí vlastní recept: V rámci sebeobrany by USA měly zabezpečit své hlasovací systémy, především pak software, který shromažďuje data o registrovaných voličích, a každý hlas doplnit záložní hlasovací lístek v papírové podobě, aby v případě potřeby šlo volební výsledky ověřit. Morell také doporučuje nová pravidla a lepší kontrolu zamezující použití zahraničních financí v amerických volbách, větší spolupráci federální vlády s kampaněmi jednotlivých kandidátů na zabezpečení jejich počítačových systémů či lepší koordinaci v rámci vládních úřadů při ochraně voleb, například skrze vytvoření centra pro hybridní hrozby podobného Národními protiteroristickému centru.      

Úder na srdce ruské ekonomiky

V americkém Kongresu se nyní nachází několik zákonů, které mají podporu napříč politickým spektrem, přičemž jejich přijetí by institucionalizovalo většinu uvedených změn a poskytlo na ně finance, ale schvalovací proces zamrzl z důvodu mezistranických půtek, kritizuje bývalý druhý muž CIA. Dodává, že výrazně zvýšit negativní dopady pro případného útočníka na USA by mohla též plná realizace již schválených sankcí, k níž zatím nedošlo.

Dále by se mělo podle Morella přejít od cílených sankcí k sankcím plošným, které by zasáhly ruskou ekonomiku, podobně jako sankce Obamovy i Trumpovy administrativy vůči Íránu. "Dejme Putinovi jasně najevo, že uvolníme sankce, až zastaví zasahování do demokratických institucí Spojených států a jejich spojenců, z nichž někteří jsou také pod útokem," nabádá ex-zpravodajec. Doplňuje, že sankce by pro začátek mohly vycházet ze senátního zákona schváleného za podpory obou stran 2. srpna, který zakazuje transakce spojené s ruskými energetickými projekty i nákup nových ruských dluhopisů.

Putin se bojí jedné věci - že ruská střední třída se jednoho dne konečně začne bouřit proti jeho režimu a vyjde do ulic s požadavkem na změnu, soudí Morell. Připomíná, že k tomu došlo v Tunisu, Káhiře a dalších blízkovýchodních a severoafrických městech mezi lety 2010 a 2012 a následně před čtyřmi lety i v Kyjevě, kde Ukrajinci - ke zděšení ruského prezidenta - svrhli Moskvě loajální vládu.

"Sankce, které cílí na srdce ruské ekonomiky - sankce, které zvyšují riziko, že se ruská střední třída vzbouří -, přitáhnou Putinovu pozornost," tvrdí někdejší představitel CIA. Deklaruje, že zvolení američtí politici a jimi jmenovaní bezpečnostní experti si jsou ruské hrozby vědomi a neschopnost bránit zemi, stejně jako potenciální neschopnost tvrdě potrestat ty, kteří útočí na americkou demokracii, budou historií hodnoceny jako velké zřeknutí se odpovědnosti.  

Prohlášení zpravodajských představitelů v Bílém domě z minulého týdne tak bylo podle Morella vynikajícím prvním krokem, který však musí následovat další, mnohem silnější.

Témata:  Rusko Vladimír Putin USA CIA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy