Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku byly evakuovány dvě tisícovky lidí, pyrotechnici vytahovali bomby z Baltu

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - V severopolském přímořském letovisku Kolobrzeg bylo evakuováno 2000 lidí. Experti vojenského námořnictva následně vytáhli z Baltského moře tři letecké bomby pocházejícíz dob z druhé světové války.

Bomby byly naloženy na speciálně upravený nákladní vůz, který je převezl na střelnici, kde byly zneškodněny kontrolovaným výbuchem. Každá vážila asi 300 kilogramů. Odhadovalo se, že při explozi by střepiny mohly zasáhnout okolí v okruhu až dvou kilometrů. "Kdyby se něco nepovedlo, následky by byly nepředstavitelné," prohlásil starosta Janusz Gromek.

Během zásahu byla na okolních silnicích i tratích přerušena doprava, na plážích platil zákaz koupání, a to až do vzdálenosti devíti kilometrů. Podle místních úřadů se muselo evakuovat asi 2000 místních obyvatel a kolem 200 turistů, ať už vlastními auty či přistavenými autobusy. Později se směli vrátit.

Zpočátku se předpokládalo, že v moři může být až tuna výbušnin. Ukázalo se ale, že další vytažené předměty jsou jen stará kotva a blíže neupřesněný kovový šrot.

Témata:  nálezy bomb z II. světové války Polsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy