Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA jsou zděšeni: Bývalá zaměstnankyně pořídila nahrávky v přísně střežené pracovně Bílého domu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - O víkendu se o velký rozruch postarala bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová /44). Skandál vypukl ve chvíli, když vyšlo najevo, že v přísně střežených prostorách prezidentovy kanceláře tajně nahrávala rozhovor s personálním šéfem Bílého domu Johnem Kellym.

Manigaultová dnes zveřejnila nahrávku telefonátu s prezidentem Donaldem Trumpem, na níž se hlava státu podivuje nad jejím propuštěním, o němž prý nevěděl. Trump reagoval sérií příspěvků na twitteru, kde bývalou poradkyni označil jako "praštěnou Omarosu", kterou lidé v Bílém domě nenáviděli.

"Sakra. Vůbec se mi nezamlouvá, že odcházíš," říká Trump na nahrávce údajně pořízené den poté, co Kelly Manigaultovou propustil. "Nikdo mi o tom ani neřekl... Víš, je to obrovská mašinerie," dodává americký prezident, který se s bývalou poradkyní zná z natáčení televizní reality show The Apprentice (Učeň).

V Bílém domě Manigaultová pracovala jako asistentka ředitele pro komunikace a podle agentury AP byla nejvýše postavenou Afroameričankou v prezidentské kanceláři. Televize NBC zveřejnila minulý týden výňatek z její knihy, ve kterém se uvádí, že Trump v minulosti opakovaně hovořil o černoších jako o "negrech".

Rozhovory s ním si prý autorka knihy tajně nahrávala. Bílý dům obvinil Manigaultovou ze lži. "Praštěná Omarosa, která třikrát dostala padáka na The Apprentice, teď dostala padáka naposled. (...) Prosila mě o práci se slzami v očích, řekl jsem OK. Lidi v Bílém domě ji nenáviděli. Byla krutá, ale nebyla chytrá," tvrdí teď Trump.

Kniha Manigaultové se v amerických obchodech objeví v úterý. Autorka dnes naznačila, že by mohla o členech Trumpovy administrativy zveřejnit další nelichotivé informace. "V Bílém domě se děje spousta zkorumpovaných věcí a hodně z nich hodlám vynést na světlo," řekla.

O víkendu se pak objevila informace o nahrávce rozhovoru Manigaultové s personálním šéfem Kellym. Poprask ve Washingtonu nezpůsobil ani tak obsah nahrávky, jako především místo, kde ji Manigaultová pořídila. S Kellym, který vysvětluje důvody její výpovědi, mluvila v takzvané Situační pracovně Bílého domu, tedy v místě, jež média označují za jeden z nejpřísněji střežených prostorů na světě.

V Situační pracovně se přijímají nejzávažnější a často naprosto důvěrná rozhodnutí hlavy státu ve sféře zahraniční politiky. Personál Bílého domu nesmí do místnosti vstoupit s mobilními telefony ani s jiným elektronickým zařízením, osobní prohlídce ale vystaven není.

"Koho se zdravým rozumem může napadnout tajně si nahrát rozhovor s personálním šéfem v Situační pracovně?" napsala na twitteru Ronna McDanielová z vedení Republikánské strany. Experti se podle agentury AP shodují, že jde o vážné porušení bezpečnostních pravidel i etiky. Ptají se rovněž, proč Kelly zdůvodňoval své podřízené její výpověď právě tam.

"Skutečnost, že personál propašuje nahrávací zařízení do Situační pracovny Bílého domu, je projevem nejhrubšího opovrhování národní bezpečností. Pokud se s tím pak vytahuje v televizi, pak je to důkaz nedostatku charakteru a cti této zneuznané zaměstnankyně Bílého domu," komentovala skandál prezidentská mluvčí Sarah Sandersová.

Témata:  USA Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy