Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

141 migrantů z lodě Aquarius si rozdělí pět zemí EU

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Madrid - Francii, Německo, Španělsko, Portugalsko a Lucembursko si rozdělí 141 migrantů, kteří jsou od pátku na palubě záchranářské lodi Aquarius. Plavidlo bude moci zakotvit na Maltě.

Loď Aquarius, kterou provozují humanitární organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF), čeká na povolení k zakotvení od minulého pátku, kdy u libyjských břehů vzala na palubu 141 migrantů. Polovinu z nich tvoří děti. 

Malta bude podle agentury Reuters fungovat jako logistická základna a všech předpokládaných 141 migrantů na palubě bude rozděleno mezi Francii, Německo, Lucembursko, Portugalsko a Španělsko. "Malta učiní ústupek a umožní té lodi vplout do svých přístavů, ačkoli není ze zákona povinna to udělat," oznámila dnes maltská vláda. 

Malta zároveň informovala, že k jejím břehům bylo v pondělí dopraveno dalších 114 běženců. 60 z nich má být přerozděleno mezi další státy EU. Podle zdrojů deníku El País se na rozdělení migrantů dohodla šestice zemí, přičemž z obou skupin má 60 lidí přijmout Španělsko. Portugalská vláda oznámila, že přijme dohromady 30 migrantů z lodi Aquarius a dalších plavidel, která se teď nacházejí u Malty.

Místo k zakotvení dnes Aquariusu na twitteru nabídl také premiér Katalánska Quim Torra. Navrhl katalánské přístavy Palamós, Vilanova nebo Sant Carles de la Ràpita. 

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos dnes uvedl, že Evropská unie potřebuje najít dlouhodobé řešení migrační otázky. "Nemůžeme se spoléhat na náhodné domluvy, potřebujeme udržitelná řešení. Nejde o zodpovědnost jednoho členského státu nebo malého počtu, ale Evropské unie jako celku," prohlásil.

Témata:  uprchlíci Španělsko Katalánsko Portugalsko Francie Německo Lucembursko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy