reklama

Policie muže zatkla, když u Sněmovny lordů vjel do cyklistů a chodců a tři lidi zranil. Pak najel do bezpečnostních zátarasů.

zdroj: YouTube

Policie zatím uváděla jenom jeho věk, ze záběrů pořízených při zatýkání, je patrné, že jde o muže tmavé pleti. The Guardian získal informaci, že muž se jmenuje Salih Khater, je Brit súdánského původu a žil v birminghamské části Sparbrook. 

Automobil byl do Londýna přivezen v pondělí a v noci až zhruba do úterní šesté hodiny ranní parkoval v Soho. Ráno s ním řidič kroužil Westminsterem zhruba 90 minut až do incidentu, který se stal krátce po půl osmé místního času (po půl deváté SELČ). Čin se vyšetřuje vzhledem ke zjevnému úmyslu a také kvůli zvolenému místu jako teroristický.

Khatere ke Sněmovně lordů možná zatlačila sanitka, která jela za ním. Podle policie byl automobil zaregistrován na adrese v Nottinghamu, kde bydlí šest Súdánců. Policie tuto adresu prohledala. Khater bydlel ale nad internetovou kavárnou v Birminghamu. Podle serveru The Telegraph o sobě muž tvrdí, že byl manažerem obchodu a v Chartúmu studoval techniku. Do Británie podle tohoto zdroje přijel před pěti lety.

Tisk také spekuluje o tom, že se policie snaží zjistit možné napojení Khatera na Khalila Masooda, který bydlel v Birminghamu nedaleko Khaterovy adresy. Masood loni v březnu spáchal útok s pěti oběťmi právě ve Westminsteru a policie ho zastřelila.

Šéfka metropolitní policie Cressida Dicková dnes řekla stanici BBC, že se bude zřejmě uvažovat o vyhlášení oblasti Westminsteru za pěší zónu.