Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští poslanci chtějí jednotný rámec pro boj proti nekalým obchodním praktikám

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Evropští poslanci chtějí po Evropské komisi, aby připravila jednotný rámec pro boj proti nekalým obchodním praktikám v obchodním řetězci.

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes v první den plenárního zasedání projednávají poslanci. Na nerovné vztahy mezi malými a velkými subjekty v dodavatelském řetězci upozorňují europoslanci již řadu let.

"Samoregulační mechanismy, které fungují v některých zemích EU, nejsou dostatečnou platformou pro to, aby se na ní dal stavět boj proti nekalým praktikám na unijní úrovni," řekla ČTK europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) ke zprávě, o níž poslanci mají hlasovat v úterý. A dodala, že je třeba minimálně nekalé praktiky celounijně definovat.

V současné době k lepšímu postavení malých dodavatelů pomáhají takzvané iniciativy dodavatelských řetězců (SCI), v nichž jsou sdruženy asociace producentů podle různých oborů z více členských zemí. "SCI dokážou nastavit rovnocenné vazby mezi jednotlivými dodavateli lépe než směrnice či nařízení," domnívá se europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Témata:  europoslanci EU obchody

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy