reklama

Japonsko si dnes připomnělo 73. výročí své kapitulace v nejkrvavějším konfliktu dějin zeměkoule. "Při vzpomínce na naši minulost a pod tíhou hlubokých výčitek svědomí opravdu doufám, že se zničující válka už nikdy nebude opakovat," řekl Akihito ve zhruba jen dvouminutovém projevu.

Vzhledem k tomu, že Akihito hodlá koncem dubna příštího roku abdikovat, bude již této akce, přinejmenším v postavení monarchy, ušetřen.

Akihito se stal japonským císařem po otcově smrti v lednu 1989, formálně byl korunován až v listopadu 1990. Císař za dobu své vlády provedl několik neobvyklých kroků: je například prvním japonským panovníkem, který vykonával oficiální zahraniční cesty. V létě roku 2002 zavítal spolu se svou chotí, císařovnou Mičiko, i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem. Akihito je rovněž prvním vládcem země vycházejícího slunce, který navštívil Čínu a další země okupované Japonskem za druhé světové války.

V minulosti prodělal operaci srdce a podstoupil léčbu rakoviny prostaty. V srpnu 2016 v televizním vystoupení vyjádřil obavy, že mu vysoký věk neumožní dostát povinnostem. Parlament loni v červnu schválil zákon umožňující císařovu abdikaci. Akihito se stane prvním japonským panovníkem za téměř 200 let, který na svůj post abdikuje. Zemi bude od 1. května 2019 vládnout korunní princ Naruhito.