Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan telefonicky jednal s Merkelovou, v září by měl přijet do Německa

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Berlín/Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes telefonicky hovořil s kancléřkou Angelou Merkelovou. Navzájem se ujistili o dalším posilování vztahů mezi Ankarou a Berlínem. Hovořili také chystané schůzce, která by se měla uskutečnit na konci září v německé metropoli.

Turecké hospodářství momentálně zažívá mohutnou recesi a turecká lira před několika dny rekordně oslabila. Merkelová řekla Erdoganovi, že je v zájmu Německa, aby turecká ekonomika byla silná. 

Turecké zdroje podle agentury AP uvedly, že se mají setkat ministři financí obou zemí. Mluvčí německé vlády potvrdil, že se setkají ministři financí a hospodářství obou zemí a připraví zářijovou Erdoganovu státní návštěvu Německa. Zatím není známo, kde a kdy přesně se mají ministři sejít.

Turecko-německé vztahy v poslední době utrpěly vážné šrámy. Po předloňském pokusu o převrat turecké úřady zadržely i několik německých občanů. Německo tvrdí, že v zemi jsou političtí vězni. Německé úřady rovněž opakovaně neumožnily tureckým politikům vést politické kampaně před příslušníky několikamilionové turecké menšiny v Německu.

Témata:  Angela Merkelová Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy