reklama

Brennan vedl CIA za prezidenta Baracka Obamy. Nyní působí jako bezpečnostní analytik televize NBC. Po nedávném rusko-americkém summitu v Helsinkách obvinil Trumpa z velezrady.

"Pan Brennan v poslední době zneužil svého postavení bývalého vysokého amerického úředníka s přístupem k vysoce citlivým informacím a učinil na internetu a v televizi několik nepodložených a urážlivých obvinění a divokých výpadů vůči této administrativě," uvedla dnes mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Podle Brennana je Trumpovo rozhodnutí politicky motivované. "Opatření je součástí rozsáhlých snah potlačit svobodu slova a potrestat (své) kritiky," napsal na svém twitteru s tím, že ve svém počínání neustane.

K odebrání prověrky Brennanovi vyzval minulý měsíc i republikánský senátor Rand Paul, který Brennana obvinil, že "vydělává miliony dolarů vyzrazováním tajností mainstreamovým médiím k útokům na Donalda Trumpa".

Odebrání prověrky Brennanovi přichází jen den poté, co Brennan opět Trumpa kritizoval na twitteru. "Je zarážející, jak často nedodržujete minimální standardy slušnosti, zdvořilosti a čestnosti. Zdá se, že nikdy nepochopíte, co to znamená být prezidentem, ani co to obnáší být dobrým, slušným a čestným člověkem. Jak deprimující a nebezpečné pro náš národ," napsal Brennan v úterý.

Případ, kdy by prezident někomu odebral bezpečnostní prověrku, americké dějiny podle médií neznají. Trump v minulosti neodebral bezpečnostní prověrku ani svým bývalým poradcům, kteří byli usvědčeni ze lži. Například to neučinil ani v případě bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který zamlčel své utajované kontakty s Rusy.