Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda bratra severokorejského vůdce? Soud vyslechne obhajobu žen obviněných z vraždy Kimova bratra

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Soud v Malajsii si vyslechne obhajobu dvou žen, které čelí obvinění z vraždy Kim Čong-nam, nevlastního bratra severokorejského diktátora. V případě odsouzení jim hrozí až trest smrti.

Kim Čong-nam zemřel loni poté, co mu ženy v prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru vstříkly do obličeje nervový plyn VX. 

Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huong byly zadrženy krátce po činu. Obě jsou jedinými podezřelými, kteří skončili ve vazbě, byť se podle obžaloby spikly se čtyřmi Severokorejci, kteří v den vraždy odletěli ze země a dosud nebyli dopadeni.

Soud měl dnes rozhodnout, zda ženy obvinění zprostí, anebo zda si vyslechne jejich obhajobu. Soudce Azmi Ariffin uvedl, že z důkazů obžaloby je patrné "dobře naplánované spiknutí" mezi oběma ženami a čtyřmi Severokorejci podezřelými z plánovaní vraždy. Fáze obhajoby může trvat měsíce, uvedla agentura AP. Jak soudce dodal, nemůže "vyloučit, že šlo o politickou úkladnou vraždu", nicméně konkrétní důkazy pro to neexistují.

Indonéského velvyslance v Malajsii dnešní rozhodnutí soudu o pokračování procesu šokovalo. Jak ale velvyslanec Rusdi Kirana uvedl, jeho vláda bude soudní rozhodnutí respektovat.

Obžalované se od svého zadržení hájí tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že jde o neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru.

Témata:  Malajsie Severní Korea Kim Čong-nam

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy