reklama

Italský premiér Giuseppe Conte ve středu uvedl, že vláda hodlá firmě Autostrade koncesi odebrat. To by však znamenalo zdlouhavou proceduru a nebezpečí, že by vláda musela firmě vyplatit značnou kompenzaci, upozorňuje Reuters.

Společnost Autostrade je správcem dálničního úseku, který zahrnuje i zřícený most. Podle ministra dopravy Danila Toninelliho firma nedostála svým závazkům vyplývajícím ze smlouvy o provozování mostu.

Po pádu mostu zemřelo nejméně 42 lidí. Odložen by mohl být i duel druhého janovského celku FC, který má v neděli nastoupit na hřišti AC Milán.

O víkendu začne italská liga a Sampdoria, za kterou hraje i český reprezentant Jakub Jankto, má do sezony vstoupit v neděli doma proti Fiorentině. Ve městě však stále pokračují záchranářské práce po tragickém pádu dálničního přemostění. "Můj Janov byl raněn. Požádal jsme proto o přeložení zápasu. Je to bolest, kterou nelze komentovat," citoval Ferrera italský server Adnkronos.

Tragédie silně zasáhla i fotbalisty obou janovských klubů, kteří přes spadlý most často cestovali. Kapitán FC Janov Domenico Criscito dokonce přes něj jel jen pár minut před neštěstím. "Přiletěl jsem z Paříže a vyrazil přes most domů. Najednou mi volá kamarád, jestli jsem v pořádku. Řekl jsem mu, že jsem kousek za mostem. A on mi říká, že ten most právě spadl," řekl italským médiím Criscito.

"Naštěstí jsem neměl zavazadla, na která bych na letišti čekal. Byla to otázka minut. Měl jsem velké štěstí, které bohužel hodně lidí nemělo. Jezdíme přes ten most každý den a je velká ostuda, že se něco takového v roce 2018 může stát. Sice trénujeme, ale všichni v týmu v sobě máme silnou bolest a soucítíme s rodinami obětí," dodal kapitán FC Janov. Hráči Sampdorie včetně Jankta se k tragédii nemají vyjadřovat.