reklama

Lidem z Bihacu se nelíbí, jak se k migraci staví tamní vláda. „Přistěhovalce přijíždějí do města autobusy. Místními ubytovací kapacity jsou naplněné až po okraj, mnoho z nich táboří venku pod čitým nebem. Obyvatelé Bihacu mají podezření, že peníze určené na pomoc migrantům se k nim vůbec nedostanou a že budou zneužity,“ píše server stanice N1. Ta přináší informace ze zemí bývalé Jugoslávie a spolupracuje s CNN.

Od počátku roku už do Bosny vstoupily tisíce migrantů. Země se pro ně stala významným tranzitním bodem poté, co většina okolních zemí uzavřela své hranice. Další zastávkou je pro migranty většinou západní sousední země - Chorvatsko. Jenže chorvatská pohraniční policie je často posílá zpět do Bosny.  

Města Bihac, Cazin a Velika Kladusa se nacházejí na severozápadě Bosny poblíž hranic s Chorvatskem a tak jsou situací silně ovlivněny. Podle místní obyvatelky Amely Besicové je současná situace výsledkem snahy úplně zničit město Bihac. „Samozřejmě se k protestům připojím, protože to není politické shromáždění, je to skupina občanů, která se zorganizovala s cílem upoutat pozornost na to, co se děje,“ uvedla s tím, že většina lidí si neuvědomuje, jak vážná je situace.

Spokojená není ani s prací tamní ministra bezpečnosti Dragana Mektice. „Náš "ministr nebezpečnosti" nám dnes řekl, že zde nejsou čtyři tisíce migrantů. Pravdou je, že zde nejsou čtyři tisíce, ale pět tisíc migrantů, kteří odcházejí, zatímco noví přicházejí," zlobí se.  

Besicová uvedla, že chápe, že lidé utíkají z válečných zón a pomoc potřebují, zdůraznila ale, že existuje záměr „srovnat Bihac na zemi". „Turistická sezóna se vůbec nevydařila," varuje. Navštívila prý také budovu, kde byli migranti ubytováni, a kritizovala tamní životní podmínky. „Ani zvířata by tam nezůstala,“ vysvětluje.

Další místní obyvatel Husein Dervisevič říká, že nemá problémy s migranty obecně, ale že nezapadají do místní kultury. „Napsal jsem několik knih o tomto městě," řekl Dervisevič. „Dnes ale nemůžu navštívit svůj park, nemohu jít na svoji pláž u řeky Una, všechno je obsazeno," řekl. „Tito lidé sem kulturně nezapadají. Nezajímám se o ně a tady je nepotřebujeme," řekl.  

Obyvatel města Sasa Vasivljevic varuje, že je situace čím dál složitější. „Je jich tu stále víc a víc. Jejich životní podmínky jsou otřesné," řekl. Poukázala na to, že na místech, kde jsou migranti ubytováni, se šíří zápach a migranti si stěžují na nedostatek jídla, vody a oblečení.  

„Červený kříž jim pomáhá, jak jen může. Dokud bude teplo, není to tak hrozné. Ale co se stane, když přijde podzim a zima - déšť, sníh, nízké teploty? Bude to problém pro ně i pro nás, " řekl. „Nic proti nim nemám," řekl Vasivljevic a dodal, že přišli do Bihacu, protože neměli na vybranou. „Museli si zachránit vlastní život," připouští.

Migranti se protestů obávají, ale o místních obyvatelích si prý myslí jen dobré.  

Abid z Pákistánu strávil v Bihacu 15 dní . Občané a policie prý jemu a ostatním migrantům pomáhají. „Podmínky jsou velmi špatné, je těžké překročit hranice s Chorvatskem, ale o nás se postaral Bihac, který nám poskytl útočiště," řekl Abid. „Chceme ale jít pryč z Bosny a Hercegoviny. Čekáme na otevření hranice," zdůraznil a dodal, že by chtěl jít do Itálie nebo Německa. „Všichni se odsud chtějí dostat," řekl.  

Jiný migrant, Osman, si stěžoval na tvrdé podmínky. „V centru je spousta lidí, je to nesnesitelné," řekl. Za hlavní problém považuje nedostatek jídla. „Červený kříž a OSN nám poskytují pouze jedno jídlo denně,“ vysvětluje.

S tím, jak se lidé z Bihacu chovají vůči němu a ostatním, je prý ale spokojený. „Pomáhají nám policisté, všichni lidé nám pomáhají," uvedl. Dodal však, že protest bude pro uprchlíky a migranty špatný. Uznává ale, že pokud protestují lidé, kteří vyjadřují svou nespokojenost se špatnou reakcí úřadů na počet migrantů a uprchlíků, jde o dobrou věc.