Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové chtějí Američanům ukázat svou sílu? Na východě Sibiře přistály strategické bombardéry

Ruské bojové letectvo
Ruské bojové letectvo
Foto: mil.ru

Moskva - Ruská armáda poprvé vyslala své strategické bombardéry na východosibiřskou Čukotku. Místo, kde přistály, je vzdáleno asi 700 kilometrů od americké Aljašky. Jejich přistání v Anadyru mělo podle agentury AP demonstrovat schopnost ruské armády rozmístit strategické letouny nedaleko území USA.

Agentura TASS dnes oznámila, že letadla Tu-160 se ze základny v Saratově přemístila na letiště v čukotském Anadyru. Cestou nacvičovala raketové údery proti pozemním cílům.

Celý let dlouhý 7000 kilometrů, který byl zároveň taktickým cvičením, probíhal v ruském vzdušném prostoru. Dva letouny Tu-160 letěly na Čukotku přes Severní ledový oceán a Východosibiřské a Karské moře. Cestou doplňovaly palivo a vypálily rakety na cíle v Komiské republice na severovýchodě evropské části Ruska.

Letouny Tu-160, schopné nést jaderné rakety, má podle dostupných zdrojů ruská armáda ve výzbroji od konce 80. let. Údajně jde o nejtěžší bombardovací letouny na světě. 

Témata:  Ruská armáda Rusko Sibiř

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy