Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka šéfa ruské Státní dumy má podezřele velký majetek? Navalnyj poukazuje na nejasnosti

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj se ve svém tažení proti korupci nově zaměřil na matku předsedy Státní dumy Vjačeslava Volodina. Bývalá učitelka Lidie Barabanovová (82) vlastní v Moskvě byt o ploše 400 metrů čtvereční v odhadované ceně 230 milionů rublů (asi 78 milionů Kč).

Penzistka Barabanovová podle údajů z katastru také šéfuje desítce firem s miliardovými obraty a spravuje lovecké revíry o rozloze desítek tisíc hektarů. Navalnyj předpokládá, že Barabanová je "fiktivní majitelka a fiktivní podnikatelka, protože vše patří zkorumpovanému Volodinovi".

Formálně ale nic neodporuje zákonu o předcházení korupce, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Podle expertů je přepisování drahých nemovitostí na důchodce oblíbený trik, protože podle ruských předpisů jsou penzisté osvobozeni od placení daní z nemovitostí.

Vládní strana Jednotné Rusko, v jejímž nejvyšším vedení Volodin zasedá, se zdržela vyjádření s vysvětlením, že předseda sněmovny je stejně jako všichni poslanci na prázdninách.

Volodin většinu své pracovní kariéry strávil v službách státu v různých funkcích. Byť v nich nesměl podnikat, přesto vykazoval vysoké příjmy a stovky milionů rublů na účtech.

Server Newsru.com připomněl, že Navalného pozornost upoutal Volodin tím, že se zasazuje za velice nepopulární návrh zákona, který má poprvé od sovětských dob zvýšit věk pro odchod do penze. Rozhořčeným seniorům, kteří si stěžovali, že se penze ani nedožijí, Volodin veřejně poradil, ať vyrazí na sportovní hřiště, jestli chtějí žít déle.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko korupce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy